Wszystkie składniki zakwasu łączymy razem i odstawiamy na 4 dni przykryte ściereczką.
Boczek z 50 g kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Razem z resztą kiełbas, grzybami oraz szynką pokrojoną w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać 2-3 litry wody. Dodać liście laurowe i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Po 20 minutach wyjąć kiełbasę. Dodać zakwas i majeranek. Gotować kolejne 40 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
Osobno ugotować ziemniaki oraz jaja na twardo. Połączyć z żurem na talerzu.
Porada:
Żur najlepiej smakuje na własnym zakwasie, który należy przygotować kilka dni wcześniej. Skórkę od chleba można pominąć, jeżeli nie posiadacie chleba wysokiej jakości. Istotnym punktem w przygotowaniu żuru jest wcześniejsze częściowe podsmażenie kiełbasy i boczku, co daje tej potrawie niesamowitego smaku. Ilość chrzanu można dozować według własnego uznania.
Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com