Wielkanoc z Kujawskim

wielkanoc.fooder.pl
Zamknij

Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Składniki

  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

dodatkowo:

  • 1 jajko rozkłócone z łyżką mleka
  • suszony majeranek do posypania

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Kiełbasę wycisnąć z osłonek do miski. Dodać zeszkloną cebulę, paprykę i majeranek, bardzo dokładnie wymieszać.


Rozwinąć ciasto francuskie, rozłożyć na nim równą warstwę mięsnego farszu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w papier do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 15 minut.


Schłodzoną roladę pokroić w grube plastry. Ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać majerankiem.


Ślimaki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 190°C. Podawać na ciepło lub na zimno.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Ten przepis dodały 622 osoby