Wielkanoc z Kujawskim

wielkanoc.fooder.pl
Zamknij

Sałatka brokułowa z kiełkami i ziarnami

Składniki

  • 500 g brokułów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 75 g gorgonzoli
  • 2 garście mieszanki kiełków
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni

na dressing:

  • 1-2 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Brokuły włożyć do wrzątku. Gotować 4-5 minut, zahartować zimną wodą.


Pomidorki przekroić na połówki. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Kiełki opłukać na sitku, osączyć na ręczniku papierowym.


W niewielkim naczyniu połączyć olej, sok z limonki i miód. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


W misce wymieszać brokuły, pomidorki, gorgonzolę i kiełki. Przed podaniem sałatkę polać sosem i posypać ziarnami.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Ten przepis dodały 233 osoby