Wielkanoc z Kujawskim

wielkanoc.fooder.pl
Zamknij

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 50 g czerstwej bułki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 jajko surowe
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do nasmarowania formy
  • bułka tarta do podsypania formy

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Ugotowane jajka obrać. Bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, lekko odcisnąć i wymieszać z mięsem.


Do mięsa dodać przyprawy, dokładnie wyrobić z surowym jajkiem i wystudzoną cebulą.


Keksówkę posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Na dno formy przełożyć ⅓ masy mięsnej . Na środku ułożyć jajka. Przykryć pozostałym mięsem.


Wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Przed krojeniem odczekać 10 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Ten przepis dodało 577 osób